Tips voor een bezoek aan Vaticaanstad – Italië

Wanneer je in Rome bent kun je een bezoek aan de Paus niet overslaan. Oké, de Paus is niet voor iedereen weggelegd, maar het Vaticaan is zeker een bucket list locatie. Ondanks dat Vaticaanstad in het midden van Rome ligt is het een staat op zich. Het valt dus niet onder Rome en zelfs niet onder Italië. Toch heeft het Vaticaan bijna dezelfde wet- en regelgeving als de rest van Italië. Uiteraard kun je hier ook gewoon met euro’s betalen.

First things first
Vaticaanstad is gemakkelijk te bereiken met de bus, trein of metro. Het Vaticaan is ongeveer 20 minuten lopen vanaf de Engelenburcht en dus niet dicht bij het centrum van Rome. Het gebruik van een buggy gaat over het algemeen prima, sommige straten bestaan enkel uit kleine keien. Het gebruik van een draagzak lijkt ons handiger, zeker wanneer je gebouwen van binnen gaat bekijken. Het is niet groot dus voor kleine kinderen is het prima te belopen.

Bedenk voordat je naar het Vaticaan gaat goed wat je aantrekt. Knieën en schouders moeten bedekt zijn, zeker wanneer je een kerk betreed. Je hoofd dien echter niet bedekt te zijn, je pet, hoed of muts moeten zo nu en dan even in de tas. Er loopt beveiliging rond die hierop controleert en mensen tegenhoudt die zich onjuist hebben gekleed.

Uitzicht Rome vanuit de Sint-Pieterbasiliek in Vaticaanstad

Sint-Pietersplein 
Waarschijnlijk begint je bezoek aan het Vaticaan op het grote Sint-Pietersplein. Hier worden regelmatig kerkdiensten gehouden, in dat geval is een groot deel afgezet en staan er veel klapstoeltjes. Hoogseizoen of niet, voor en tijdens een dienst is het enorm druk op het plein. Wanneer er geen dienst is kun je over het gehele plein lopen.

Sint-Pietersbasiliek
De kerk die aan het Sint-Pietersplein ligt is voor iedereen gratis te bezoeken. Mocht je een rondleiding willen kost dit uiteraard wel geld. De meeste rondleidingen zijn echter per groep, het tempo hangt dan dus mede van je groepsgenoten af. Zeker voor je kinderen duurt dit vaak te lang.

Voor een paar euro kun je naar de koepel van de basiliek. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over het Vaticaan en een groot deel van Rome. Speciaal voor de sportievelingen onder ons kun je met de trap naar de koepel. Ben je liever lui dan moe op vakantie? Dan kun je ook met de lift naar boven voor een kleine toeslag.

Vaticaanse Musea
Door Vaticaanstad heen zijn een aantal musea en galerieën. Het Sixtijnse Kapel is daar één van de bekendste van. Overal vind je hier mooie kermerkende beelden, schilderijen en beschilderde gebouwen. De ruimtes waar de kunstwerken tentoon staan zijn soms nog mooier dan de kunst zelf.

Zeker rond het hoogseizoen (juli en augustus) kunnen er enorm lange wachtrijen zijn om de musea binnen te komen. Dit is het beste te vermijden door vroeg in de ochtend te komen. Eventueel kun je ook een “skip the line” ticket kopen in combinatie met je toegangsticket, dat scheelt ook tijd.

Vaticaanse tuinen
Achter de Sint-Pieterbasiliek vind je de Giardini Vaticani, of te wel de Vaticaanse tuinen. Het neemt meer dan de helft van Vaticaanstad in beslag en is één van de rustigste plekken. Wij vonden het een verademing om hier te lopen na alle drukte in de gebouwen. Maar tijdens het hoogseizoen zal het hier ook vast en zeker druk zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *