Een roadtrip met twee baby’s

Het klinkt wellicht niet als een goed plan maar roadtrippen met twee baby’s is wat ons betreft prima te doen. Ja, meer dan de helft van wat je meeneemt is voor de kinderen. Ja, je moet rekening houden met extra pauzes onderweg en tuurlijk, zoals je ondertussen gewent bent zal je planning binnen de kortste keren overhoop liggen. Maar dat mag de pret van een roadtrip niet drukken.

First things first

De meiden zijn bijna 8 maanden wanneer we de roadtrip beginnen. Dit maakt de reis makkelijker dan wanneer ze jonger waren geweest. Ze hebben minder vaak poepluiers en hoeven niet elke 3 uur gevoed te worden. Daarnaast zijn Miley en Emily gemakkelijke baby’s die niet snel huilen en het leuk om te rijden. Let tijdens een roadtrip goed op je kids, elk kind is natuurlijk anders en wat voor onze meiden geldt hoeft niet voor andere kinderen te werken.

Voor vertrek

Zorg niet alleen dat je alles mee hebt wat op je inpaklijst stond maar ook dat je een aantal zaken binnen handbereik hebt liggen. Wanneer baby’s het ergens niet mee eens zijn zullen dat duidelijk laten merken. Daarom is wat speelgoed binnen handbereik geen verkeerd idee. Is jouw kleintje een groot fan van een speen of sabbeldoekje? Zorg dan voor een reserve waar je snel bij kunt. Grote kans namelijk dat je baby die van hem of haar laat vallen en je deze niet zo snel kunt vinden. Het gebruik van een speenkoord kan het risico op verlies verkleinen.

Zorg voor jezelf. Onderweg zal je meerdere keren even stoppen om benen te strekken en je kindje de mogelijkheid te geven om vrij te kunnen bewegen. Deze onderbrekingen zullen echter vaak op andere momenten zijn dan je van te voren had bedacht. Namelijk op de momenten dat je kindje het nodig heeft. Wanneer jij trek hebt of iets wilt drinken wil je daar niet een extra pauzes voor inlassen. Daarom is het handig wat eten en drinken bij je te hebben waar je tijdens het rijden bij kunt.

Het laatste dat handig is om gemakkelijk te kunnen pakken is de luiertas. Vergeet niet een grote hydrofiele doek in te pakken. Langs de weg zijn er lang niet altijd schone plekken om je kleintje te verschonen. Dan is het wel zo fijn als je zelf een schone ondergrond mee hebt.

Prop niet je hele auto vol met alles wat je mee wilt hebben. Zorg er voor dat het veilig blijft. Bedenk wat er allemaal kan schuiven wanneer je acuut moet remmen. Je wilt niet dat er spullen door de auto vliegen of zelfs op je kinderen belanden. Eventueel kun je gebruik maken van netten of touw om je bagage vast te zetten. Maar minder meenemen is waarschijnlijk de gemakkelijkste en handigste optie.

Tijdens de trip

Het is voor baby’s niet goed om uren achter elkaar in hun autostoeltjes te zitten. Het algemene advies is om na maximaal twee uur de kindje eruit te halen. Neem tijdens de roadtrip voldoende pauzes van minimaal 15 minuten. Vergeet niet tijdens de rust ook zelf gebruik te maken van het toilet en dergelijke, dat scheelt je weer een extra onderbreking.

Wij maakten overigens de tweeling wakker indien zij sliepen en het tijd was voor een pauze. Het is fijn als je kleintje in de auto slaapt maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het zitje mag niet te veel rechtop staan, anders vergroot de kans dat het hoofd te veel naar voren valt en daarmee de luchtweg afsluit. Wanneer je aan bent gekomen op de bestemming en ze slapen nog is het verstandig om ze uit de autostoeltjes te halen. Probeer je kinderen niet langer dan de eerder genoemde twee uur in de stoeltjes te laten zitten. Dat geldt voor zowel in de auto als daarbuiten.

Wanneer het etenstijd voor de kinderen vinden wij het prettig om er een pitstop van te maken. Zo kun je de kinderen in alle rust en tijd eten en drinken. En jijzelf natuurlijk ook. We dat sommige mensen de fles of een hapje tijdens het rijden geven. Zelf vinden we dat niet praktisch en vinden de kans op een smeerboel te groot. Daarnaast vinden we het zelfs een beetje onveilig. We zijn langer onderweg dan dat we het eten van het plafond kunnen schrapen, lepeltjes uit kelen moeten halen of flesjes moeten zoeken op de grond.

Wissel tijdens het roadtrippen van bestuurder. Zeker op lange afstanden is het verstandig om elkaar af te lossen. Gun je ogen en je hoofd even rust. Als passagier kun je bezighouden met de kinderen, zodat de chauffeur zich kan blijven focussen op de weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *