Legitimatie voor je kinderen aanvragen

Er komt een moment dat je legitimatie moet aanvragen voor je kinderen. Zelf stonden wij hier niet bij stil aangezien we de eerste tijd niet zouden gaan reizen met de meiden. Het ziekenhuis waar de tweeling geboren is attendeerde ons erop dat zij een legitimatie moeten hebben om zorg te kunnen krijgen. Voorheen konden kinderen tot 12 jaar in het paspoort van een ouder worden bijgeschreven, dit is sinds juni 2012 niet meer mogelijk. Kinderen hebben een eigen ID-kaart (identiteitskaart) of paspoort nodig om te kunnen legitimeren.

First things first
In Nederland is er een legitimatieplicht voor iedereen die zorg nodig heeft. Dit geldt dus al vanaf de geboorte. Kun je geen legitimatie overhandigen dan kan de zorgverlener de gemaakte kosten op jou verhalen. Dit is omdat de gemaakte kosten niet te declareren zijn bij de zorgverzekeraar. De kosten kunne als snel oplopen, een duur geintje dus. De enige uitzondering is bij spoedeisende hulp, daar moet je eerst geholpen worden. Vervolgens dien je binnen 14 dagen je legitimatie te kunnen overhandigen.  

Paspoort of ID-kaart Het is verstandig om na te denken wat voor legitimatie je voor je kinderen wilt. Paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen zijn 10 jaar geldig, voor kinderen onder de 18 jaar zijn de identificatiebewijzen 5 jaar geldig. Een vreemd idee vonden wij het wel. Je vraagt voor een baby een paspoort aan en als 4 jarige is het nog steeds geldig. Je kindje lijkt dan natuurlijk totaal niet meer op de foto.

Een paspoort is duurder dan een identiteitskaart maar je kunt daarmee wel naar meer landen afreizen. Indien je niet van plan bent binnen 5 jaar buiten de EU-landen, de EER (Europese Economische Ruimte), Monaco, San Marino, Turkije of Zwitserland te reizen is het wellicht verstandig om voor een ID-kaart te gaan. Dat bespaart weer een paar euro’s. De kosten verschillen overigens per gemeente.

De aanvraag
Om een paspoort of identiteitskaart aan de kunnen vragen heb je een pasfoto nodig. Aan een pasfoto zitten verschillende eisen. Voor kinderen onder de 6 jaar zijn de eisen minder streng. De fotograaf zal erop letten dat je een geschikte pasfoto meekrijgt. Wil je zelf weten waar je rekening mee moet houden? Kijk dan op de website van Rijksoverheid voor een overzicht.

Wanneer je naar het gemeentehuis gaat voor de aanvragen kun je het beste van te voren een afspraak maken. Dit scheelt vaak aardig in tijd, je bent snel aan de beurt. I.v.m. de coronamaatregelen was dit in ons geval zelfs verplicht. Zorg ervoor dat je een pasfoto (niet ouder van 6 maanden), eventuele andere identiteitsbewijzen en geld meeneemt.  Je betaalt de legitimatie bij het aanvragen, niet het ophalen. Als aanvulling voor kinderen onder de 18 jaar geldt dat er een legitimatiebewijs en schriftelijke toestemming van beide ouders of degenen die het gezag hebben nodig is. Het document hiervoor kun je vinden op de website van jouw gemeente. Daarnaast dienen de kinderen aanwezig te zijn bij de aanvraag. Vanaf 12 jaar kunnen ze de documentatie zelfstandig aanvragen, zij hebben wel het papierwerk van hun ouders/ voogd nodig.

Het ophalen
Bij het ophalen van de legitimatie dienen de kinderen zelf aanwezig te zijn. Kinderen ouder dan 12 jaar mogen zelfstandig de documentatie ophalen, onder de 12 jaar dient er een ouder/ voogd mee te gaan. Vergeet niet om de eventuele huidige paspoort of ID-kaart mee te nemen. Wanneer deze nog geldig is moet deze namelijk worden ingeleverd of ongeldig worden gemaakt. Zelf hebben wij altijd onze paspoorten behouden, daar zitten nu enorme gaten is zodat deze niet meer gebruikt kunnen worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *