Struinen door de duinen van Petten

Het is wellicht niet de eerste plek wanneer je denk aan zon en strand. Egmond aan Zee, Scheveningen en Zandvoort zijn de bekendere strandlocaties. Toch bevalt Petten ons erg goed! Petten is een leuk dorp in Noord-Holland dat aan de zee ligt. Je kunt er verschillende watersporten beoefenen, bakken op het strand maar ook heerlijk wandelen in de duinen of langs de Wall of Shame.

First things first

Een kinderwagen is niet aan te raden. In tegenstelling tot de duinen bij Heemskerk zijn er erg weinig verharde paden. Sterker nog, de meeste paden rond de duinen zijn van zand. Dus de wagen voor je tweeling kun je thuis laten. Alleen de fietspaden langs het strand zijn geasfalteerd. Niet wenselijk wanneer je met een kinderwagen of buggy aan de wandel wilt. Als je kinderen nog te klein zijn om te lopen raden wij het gebruik van een draagzak of -doek aan.

Wat is er te zien?

Laten we bij het minst leuke beginnen, de Wall of Shame. Het is tof gemaakt en zelfs goed dat het bestaat maar de reden dat het kan bestaan is minder mooi. Dit is een zandpad naar het strand waarop verschillende kunstwerken zijn te zien. Deze zijn gemaakt van gevonden materialen en laten dus eigenlijk zien hoe vervuilend mensen kunnen zijn.

Op naar het betere werk, wanneer je beneden bent aangekomen na de Wall of Shame zie je aan je linkerkant het palendorp. Er staan tientallen palen dicht bij elkaar op het strand, niet zoals de palen op andere stranden ziet. Deze vormen namelijk samen het silhouet van een kerk en een aantal huizen uit het oude Petten. Dit deel is door de zee verwoest. Het kunstige palendorp is moment ter herinnering hieraan.

Dichtbij de andere twee locaties vind je het panoramaduin. Je moet een aantal traptreden omhoog maar vervolgens heb je een mooi breed uitzicht over het strand, de zee en over het dorp Petten. Bovenaan de trap staan een aantal bankjes waar je even kunt bijkomen en genieten van je omgeving.

In de Pettemerduinen kun je rustig wandelen, maar zoals we al zeiden, wel zonder kinderwagen of buggy. Tijdens onze wandeling kwamen we uit bij Het Korfwater. Een opengebied, midden in de duinen. Het was zo rustig dat we bijna vergaten hoe dicht we bij de dorpen en het strand eromheen zaten.

Het cetrum van Petten is ook de moeite waard om te bezoeken. Het is een gezellig dorp met een mooi dorpsplein. Kinderen kunnen hier lekker spelen en er zit een buurtsuper die 7 dagen per week geopend is!

Wat is er nog meer te doen?

Zijn jij of je kinderen echte waterratten? Onze tweeling is nog te jong om in de zee te zwemmen maar zodra het kan is dit toch wel de aangewezen plek. Je kunt hier zwemmen, van maandag tot en met zondag tussen 10 en 18 uur is er een reddingsbrigade aanwezig. Kijk op hun website om te checken of ze nog aanwezig zijn, ze werken uiteraard niet het hele jaar door. Daarnaast kun je hier ook (kite)surfen of met een speedboot het water over. Wil je vroeg het water in of op kunnen is het aan te raden om op camping Corfwater te overnachten. Tussen de camping en het strand ligt namelijk enkel een parkeerplaats. Je hoeft dus niet moeilijk te doen om de auto vol te gooien of spullen te slepen.

Je kunt langs het strand fietsen. Bovenop de duinen is er een verhard fietspad aangelegd, hierdoor heb je een mooi overzicht over de zee en Petten zelf. Fietsend kun je simpel van dorp naar dorp zonder op auto’s te hoeven letten. Je kunt er ook voor kiezen om per paard over het strand en naar de omliggende dorpen te galopperen.

Vind je onze blogs leuk? En wil je ons op een simpele manier helpen ze te kunnen blijven maken? Wij maken gebruik van affiliate links, wanneer jij iets via zo’n link koopt ontvangen wij een kleine commissie. Jij betaald hier niets extra’s voor maar wij kunnen zo wel onze blog met je blijven delen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *